laupäev, 16. aprill 2016

Kas tõesti nägime ära kirsipuude õitsemise?

Valisime oma reisikuupäevad Anna koolivaheaja lõppu, kui ta ise oli juba oma vaheajareisilt tagasi, pingeline kooliaeg aga polnud veel alanud. Natuke hiljem sain teada, et Jaapanis on kirsipuude õitsemise kuupäevad väga  olulised - nende järgi panevad oma hooaja alguse paika restorani- ja hotellipidajad, peo- ja pulmakorraldajad jt. Seetõttu määravad riigi parimad dendroloogid need kindlaks kuupäeva täpsusega ja Kyoto kirsipuud pidid avama sel aastal õied 25. märtsil. Meie tagasisõidupiletid olid aga ostetud 22. märtsiks. Kahetsesin, et meil see ülaltoodud imeline pilt nägemata jääb, aga lohutasin end sellega, et ma ei plaaninud ju sakura*-reisi vaid reikireisi. Suur oli aga minu üllatus, kui juba poole reisi ajal siin ja seal täisõitsengus puid nägime. Hiljem selgus, et olenemata dendroloogide ja botaanikute professionaalsusest olid kirsid sel kevadel viis päeva varem õitsema läinud. Tänan! Tänu ka foto eest lehele.
Koolitüdrukud õidepuhkenud kirsside all keisripalee pargis 16.03

Hooaja esimene kirsiõite piknik keisripalee pargis 16.03


Juba täisõitsengus kirsipuu all botaanikaaias 20.03
Õitsvaid puid oli nii valgeid, roosasid kui roosakasvalgeid, nii liht- kui täidisõielisi. Arvatavasti olid mõned neist ploomid, kuid vähemalt botaanikaaias oli puudel sildid ka küljes ja seal eksimisvõimalust ei olnud. Mis meist erines oli mesilaste puudumine. Kuigi oli näha paari kirju liblikat, ei kohanud me Jaapanis mitte ühtegi kodu- ega metsmesilast, minu meelest on Eestis õitsvad puud sumisejatega kaetud, aga seal mitte. Anna rääkis, et kuigi kirsipuid on hulgaliselt ja kevadel kõik kohad kirsiõisi täis, ei näe suvel kunagi küpseid kirsse. Tõenäoliselt ongi osad sordid ainult ilupuud, teised õied aga võtavad öökülmad ja kevadised karmid tuuled :( Ilu on kevadel aga selle eest kuhjaga. Oli tunda, et meie nägime vaid algust, suurem osa õisi olid alles puhkemata ja sakura kõrgaeg alles ees.

* - Sakura on kirsipuude õitsemise hooaeg, mis jaapanlaste jaoks tähistab kevade algust. Igal aastal kogunevad miljonid jaapanlased roosakasvalgeid õisi imetlema ning kevadisi piknikuid pidama. On olemas spetsiaalsed sakura-toidud ja -traditsioonid. Kirsiõitega maitsestatakse ka teesid ja maiustusi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar